Gör intryck på din intervju

Långt ifrån alla dina intervjuer kommer gå som du planerat, än färre kommer leda till en anställning. För att en intervju ska gå så bra som möjligt behöver man förbereda sig väl, något som allt för ofta inte riktigt är lika självklart för den som söker. Men det är också därför som det är här du kan göra störst intryck och utmärka dig i mängden av andra sökande. Genom att ta del dessa riktlinjer är du en bra bit på vägen när det gäller intervjuteknik:

Tänk på intrycket du ger
Som alltid är första intrycket det som sätter sig mest när man träffar nya människor var därför noga med att skaka hand med alla och presentera dig när ni ses för första gången. Det gäller även folk som du träffar på vägen dit (t.ex. en sekreterare), om en vecka kanske det är din arbetskamrat.
Personkemi är alltid svårt att påverka men det är dem små gesterna som räknas, hellre en gång för mycket än för lite! Tänk på klädseln och att inte överdriva med parfymen, den som intervjuar dig trots allt vara allergisk.

Läs på om arbetsgivaren
Genom att läsa på om arbetsgivaren kan du enkelt skapa ett större intresse för dig själv, ställ frågor som visar att du faktiskt är ordentligt påläst men som även leder till något du undrat över. T.ex. ”Hur slussar ni in nyanställda?” eller ”Jag läste att ni tar miljöarbetet på allvar, hur kommer det spegla sig i mina uppgifter?” Alla arbetsgivare har värderingar men alla företag kanske inte är värderingsstyrda. Generellt sett så är dessa ”centralare” desto större företaget är och det ställs i princip som krav på dig att du ska kunna motivera hur du passar in i dessa.

Ha en mening bakom svaren
Förutom  att ha koll på företagets historia och värderingar är det bra om du försöker förbereda svar på de frågor som möjligen kan komma på intervjun några exempel på dessa kommer längre ner på sidan.
Det viktigaste är att du kan koppla svaren till hur det påverkar din tilltänkta yrkesroll. T.ex. ”Jag utvecklade min förmåga att arbeta under stress genom att hitta ett eget tempo, vilket även kommer vara mig till gagn när jag gör det här och det här hos er”.
Det kommer alltid en fråga som att du ska beskriva en dålig kvalité hos dig själv. Var då ärlig men försök vinkla det till en fördel. Ex. att du lätt kan bli rastlös, måste alltid ha något att göra, för hur dåligt är det egentligen?

Balansera dina förberedda svar med spontana
På en intervju handlar det om att skapa personkemi, att vara påläst är alltid bra men det är inte heller optimalt att entonigt kunna rabbla fram svaren på alla deras frågor. Att vara spontan skapar en trygghet i att de du säger faktiskt är sant.
Men det är inte heller optimalt att försöka komma på svaren på alla frågor när du väl sitter där. Det betraktas snarare som oseriöst och melodin är samma här, hellre vara för förbered än för lite!

Se intervjun som ett vanligt möte
Det är helt okej att vara nervös men försök att dimma ner det lite, för mig hjälpte det att se det som ett vanligt möte. Att vara spontan skapar inte bara en trygghet, det underlättar även flytet i intervjun. Var en aktiv lyssnare och avbryt aldrig. Om det inte kommer in naturligt så bör du undvika klumpiga frågor om att du behöver ledigt. För just flytet i intervjun speglar sig i känslan man har efter, den känslan har även intervjuaren. En känsla som man också tar hänsyn till när man bedömer kandidaterna.

Var dig själv
Om ni följt de tidigare riktlinjerna så borde ni redan ha glidit in på denna, var inte rädd för att bjuda på dig själv och vara öppen. Det vanligaste ”felet” vid intervjun är i grunden ett osäkert intryck, allt som oftast genom omedvetna röresler. Det kan t.ex. vara att du ändrar sittställning ofta, flackar med blicken eller snabba handrörelser. Att känna till problemet brukar oftast vara halva lösningen, fråga därför din omgivning om det är något specielt  intryck du gör men som verkar vara omedvetet. Skulle det gå snett så gör det ingenting, intervjuaren förstår mer än vad man tror. Om inte annat så finns det en hel värld av arbetsgivare där ute.

Att ta med sig:

 •  Kopior av betyg, ansökningshandlingar och intyg. Det är inte alltid din intervjuare har haft tid att läsa igenom ditt CV/PB så ta alltid med dig en kopia.
 • Dina egna minnesanteckningar och frågor om företaget
 • En positiv inställning, det är en självklarhet att just du kommer få jobbet!

Här är några exempel på frågor du kan stöta på:

 • Vilka arbetsuppgifter trivs du bäst med?
  Behöver inte alltid vara något specifikt utan kan även vara att du gillar att hjälpa kunder
 • Hur hanterar du stress?
  Berätta gärna om en tidigare situation och hur du bar dig åt för att hålla det under kontroll, glöm inte att koppla det till jobbet du söker
 • Vad fick dig att byta jobb?
  T.ex. att du söker nya utmaningar och nya egenskaper att utveckla hos dig själv.
 • Varför ska vi anställa just dig?
  Lyft fram dina kvaliteter och sätt dem i situationer som kan uppstå i ditt tilltänkta arbete.

Att lyckas på en intervju är som att gå balansgång, långt ifrån alla kommer att gå som du tänkt dig. Det gäller att dra lärdom av dem som inte gör det och göra det bättre nästa gång. Blir du tillslut inte vald så kan du ändå fråga om feedback på intervjun, vad det var som fick dem att välja någon annan. Ingen är fulländad och det finns alltid något att förbättra/göra annorlunda.

Mer tips på hur du ”tacklar” intervjun finner du här:
Arbetsförmedlingen – Intervjuteknik
Campus – Intervjuteknik

 • Trackback är stängt
 • Kommentarer (0)
 1. Inga kommentarer