Forma ett CV

Att skriva ett CV, Curriculum Vitae, är en konst i sig. Fokus ska vara på att lyfta fram dina tidigare erfarenheter. Detta är en lista med den information som du bör ta med i ditt cv:

– Personuppgifter                    – Personliga egenskaper
– Arbetslivserfarenhet            – Intressen, fritid, familjesituation
– Utbildningar                          – Kurser
– Övriga meriter                      – Referenser
– Språk
– Övrig information (t.ex. datorvana eller föreningsuppdrag)

Att tänka på när du skriver ett CV:

 • Använd aktiva verb, här finner du exempel: Cv-guiden – Aktiva verb
 • Var noga med att ange kontaktuppgifterna och att dem stämmer
 • Var ärlig när du skriver ditt cv, statistiken visar att sökande oftast överdriver sina kunskaper i språk.
 • Ta upp dina positiva sidor som du kan dra nytta av i jobbet som du söker. Skriv kortfattat olika exempel på situationer som dem kan komma till nytta.
 • Berätta om dina yrkesmässiga mål och vad det är du vill utveckla hos dig själv
 • Skriv några rader om innehållet i dina studier.
 • Du behöver inte ta med alla jobb och studier du har haft. Endast det som är intressant för arbetet du söker, den som tittar igenom allt får oftast en hel bunt med ansökningar och bara sökläsa igenom allt så snabbt som möjligt.
 • Om du har tidigare erfarenheter av arbete bör du ta med: vilket ansvar du haft, hur du jobbat, hur du har involverat dig och om det har lett till något specielt. Tänk på att vara kortfattad!
 • Få gärna med ambitioner som du har med det sökta arbetet
 • Något som kanske inte bör ligga i fokus men som kan vara bra att ha med är tidigare resor, språkkunskap, föreningsuppdrag och andra kunskaper man samlar på sig genom livet. En unik mix skapar intresse, en konditor med dykarcertifikat och kärnfysiskutbildning är oväntat och skapar eftertanke.

Referenser
Referenserna är den enskilt viktigaste delen i en ansökning men skriv inte ut dem direkt utan ha dem redo på ett extern papper och ge ut när dem frågar efter det. Det är trots allt kontaktuppgifter till andra personer som du ger ut så var noga med att underrätta dina referenser före du ger ut uppgifterna. Då slipper dem också överaskningsmomentet när en arbetsgivare ringer och ställer frågor om dig.
Fråga gärna vilka slags referenser det är dem söker, är det från en kollega som man jobbat tätt med eller kanske från en chefs perspektiv som dem är intresserad av att se.

Layout/Struktur
Men det är inte bara innehållet som är viktigt för ditt CV, även layouten har en stor påverkan på läsaren.  I huvudsak ska det vara så lätt att läsa och hitta som möjligt, men det gäller även att strukturera texterna så att det du vill ha i fokus faktiskt hamnar i fokus. Har du, som jag, inte så mycket arbetslivserfarenhet så gäller det att försöka belysa dig som person istället. T.ex. genom att sätta din person beskrivning högre ovanför din meritförteckning. 

Det finns en hel drös med olika typer av CV men några av de vanligaste typerna är: Kronologiskt CV, Funktionellt CV och Kombinerat CV.

 • Kronologiskt CV
   I ett typiskt kronologiskt CV skriver du ut den senaste utbildningen först och fyller på med relevanta efter, samma sak med anställningarna. Därför hamnar mycket fokus på tidigare erfarenheter samtidigt som det är lättöverskådligt att se din väg fram tills nu.
   
 • Funktionellt CV
  I ett funktionellt CV samlar man sina tidigare erfarenheter/färdigheter och ambitioner under teman, t.ex. Försäljning, Administration, Inköp, Ledning, Målsättning. Denna typ av CV är att föredra när du ska ge dig in på nya arbetsområden där du inte har så mycket arbetslivserfarenheter men andra erfarenheter som berör jobbet. Att klumpa ihop det under teman gör givetvis att ditt CV blir mindre lättläst men är som sagt att föredra när man ger sig in på nya arbetsområden.

 

Mallar och fler tips hittar du här:
Cv-Online – Cv mallar och tips
Arbetsförmedlingen – CV
Karriärguiden – CV

 • Trackback är stängt
 • Kommentarer (0)
 1. Inga kommentarer