Starten av en karriär

Har du svårt för att få jobb? Varit på många intervjuer men aldrig blivit något? Att få ett jobb kräver i viss mån tur, men desto hårdare du jobbar desto mer ”tur” kommer du att få. Här presenterar jag mina erfarenheter och tips på allt ifrån hur du formar ett cv till hur du ska bära dig åt när du väl fått ett jobb.


Vad är ett CV?

Ett CV kan ha många benämningar och det är inte lätt att hålla koll på alla, men de vanligaste är: CV = Curriculum Vitae = Levnadsbeskrivning eller Levnadsbild. För att göra det enkelt är ett CV även samma sak som en meritförteckning. I ditt CV ska du lista dina tidigare meriter, utbildningar, arbetslivserfarenheter men även övriga saker som (körkort, ideella uppdrag m.m). Ett CV måste såklart också innehålla dina kontaktuppgifter så arbetsgivaren kan återkomma till dig.
När du söker jobb är CV’t ett måste eftersom det är detta som visar vad du har för tidigare kunskaper och vem du är som person.  Tänk dig att ditt CV är din biljett till en intervju. Därför att målet med ditt CV ska vara att arbetsgivaren kallar dig till en intervju. 

Här finner du mer tips och trix för ditt CV: UngtArbetsliv.se – CV 


Vad är ett personligt brev?

Även ett personligt brev kan ha många benämningar, men vanligast är: Personligt brev = säljbrev = ansökningsbrev = presentationsbrev. Ett personligt brev är en text på max en A4-sida som ska beskriva vem du är som person. Brevet ska beskriva dig som person och skickas tillsammans med ditt CV när du söker ett jobb.
När du är arbetssökande är du en säljare av en produkt och produkten är du själv. Hur skulle du formulera produktbeskrivningen för att locka köpare? 

Tänk på att arbetsgivaren inte är intresserad av vad din katt heter, hur många rum din lägenhet har eller att du och ditt fotbollslag kom trea i Gotha Cup. I stället bör du skriva vilka egenskaper du har och hur de kommer till användning i tjänsten.
Texten bör innehålla svar på följande frågor: 

 • Varför söker du tjänsten?
 • Varför är du bättre än de andra sökande?

Här finner du mer tips och trix för ditt personliga brev: UngtArbetsliv.se – Personligt brev Generella tips:

 • Att lämna olika saker åt slumpen bara för att hinna få iväg ett x antal ansökningar är bara slöseri med tid.  För du kan vara säker på att det är minst en person som gör det noggrant och seriöst och den personen har störst chans att få jobbet.
 • Efter att du skickat iväg en annsökan, dokummentera kontaktuppgifterna och följ upp med ett samtal inom någon vecka. Bara det att du ringer upp sätter ditt namn i prioriterings högen istället för att sållas bort i första turen. Samtalet kan egentligen gå ut på nästan vad som helst.
 • Det är bra at kunna framföra sina starka sidor på ett bra sätt. Men det är ännu bättre att kunna vara ärlig om sina dåliga och kunna vinkla dem till något bra. Att ”spela” en annan person lyser alltid igenom på ett eller annat sätt vilket i slutändan bara kommer leda till en pinsam situation för dig själv.
 • Visa att du har ambitioner för det jobb du söker
 • Kolla igenom så dina ansökningshandlingar är stilrena och lättlästa, att du tagit med sånt som är relevant för arbetet du söker och att du visar vad du kan göra för företaget.
 • Varit långtidsarbetslös? Se till att ta praktik, en arbetsgivare anställer hellre någon som hållit igång och verkligen försökt komma in i arbetslivet. Skulle ändå ha en längre lucka mellan anställningar osv. var då noga med att förklara varför, för frågan kommer absolut komma på tal.
 • Har du fått ett jobb? Toppen! Men var noga med att du även lägger kraft på din personliga utveckling så du inte bara fastnar i det du är anställd för att göra.
 • Ställ frågor och ta för dig, som ny på jobbet (vare sig det är anställning eller praktikant) så förväntas du inte kunna specielt mycket. Ta därför vara på tiden för att försöka få koll på arbetsprocesserna och ställ frågor när det är något som känns klurigt.
 • VÅGA MISSLYCKAS! Misstag gör vi alla, det är även genom dessa vi lär oss mest, prova själv före du springer efter hjälp. Det är bättre att vara för aktiv än för passiv.
 • Trackback är stängt
 • Kommentarer (0)
 1. Inga kommentarer