Hur får jag praktik?

Hur får jag praktik?
Det finns två vägar att få praktik, en av dessa är genom arbetsförmedlingen. För att få praktik genom arbetsförmedlingen behöver du vara inskriven. Är du under 25 måste du varit inskriven i 3 månader, men är du över 25 har du möjlighet till att få praktik direkt. Så fort du uppfyller kraven därifrån så kan du boka ett möte med din handläggare så kan ni se över alternativen. Vilka företag har visat intresse för att ta emot praktikanter? Vilka företag tror du passar dig? Ta sen själv kontakt med arbetsgivaren och erbjud dina tjänster som praktikant.

Den andra vägen är att själv söka upp praktik som inte går genom arbetsförmedlingen, kruxet där är försäkringarna. De personalförsäkringar som gäller för alla andra på företaget kommer inte gälla för dig som praktikant. Så skulle olyckan vara framme, att du blir sjuk eller kanske råkar ha sönder något så finns det alltså inget som täcker upp för det. Det finns förvisso möjligheter för arbetsgivaren att själv fixa fram försäkringsavtal som även inkluderar praktikanter, men då har det helt plötsligt blivit en kostnadsfråga för företaget. Att fråga skadar aldrig men var noga med försäkringen om du tänkt köra utan arbetsförmedlingen.

Att ansöka som praktikant
Det är lite olika beroende på vilket företag du vänder dig till men oftast är ansökningsprocessen densamma som med en riktig anställning, dvs. att du förbereder ett cv och personligt brev för att sen få gå på intervju. Så att förbereda ett CV och personligt brev innan du själv tar kontakt skadar inte, det ger bara ett seriöst intryck.
 Om du tänkt att praktiken ska ge ett jobb så kan du förklara situationen och fråga om dem har utrymme för att anställa. Tanken att praktisera för att visa att du kan det här och vill arbeta för dem ger ett bra intryck som kommer skapa intresse kring dig.

  1. Inga kommentarer

  1. Ännu inga trackbacks.